Nyhetsmorgon förlängs till lunch på måndag

”Blir det en regeringsbildningskris har vi utrymme för det”

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2022-10-07

Från och med måndag förlängs ”Nyhetsmorgon” i TV4 till lunch.

– Det är en styrka att sända live så många timmar. Det är det faktiskt ingen annan kanal som gör, säger programledaren Soraya Lavasani.

Det blir långa mornar i TV4 från och med nu när ”Nyhetsmorgon” förlängs med två timmar på vardagar till klockan 12. Sedan Malou von Sivers lagt ner sitt magasinsprogram finns det ett utrymme i tablån och det väljer TV4 att fylla med mer aktualiteter.

– Det finns en stor efterfrågan för det och vi tror att vi kommer att kunna erbjuda det många vill ha vid den tiden, ju mer vi kommer in i själva nyhetsdagen, säger ”Nyhetsmorgons” chef Björn Persson.

Tanken är att kunna fånga upp och sända live från stora nyhetshändelser under förmiddagen.

– Det är samma program hela vägen, men med tanken på tiden på dygnet är det möjligt att det finns presskonferenser som är i gång, säger programledaren Martin Järborg.

– Sen finns det utrymme för långa samtal också, fyller Soraya Lavasani i.

Det blir längre arbetsdagar för gänget bakom "Nyhetsmorgon": Sorya Lavasani, Anders Pihblad, Maria Forsblom, Jenny Strömstedt, Steffo Törnquist, Jenny Alversjö och Martin Järborg.

Live regerar

Det är kampen mot strömningstjänsterna som gör att TV4 satsar mer och mer på livesända aktualitetsprogram. ”Nyhetsmorgon” får utökad sändningstid på förmiddagen och på eftermiddagarna har direktsända ”Efter fem” med Tilde de Paula och Anna Brolin blivit en succé – som ibland fått ta plats även på bästa sändningstid på kvällarna. Från och med i vår sänder ”Efter fem” även på söndagar.

– När du kan välja att titta på vad som helst, när som helst, då är det ”live” som fortfarande regerar i tv-världen. Det som händer här och nu. Och nu blir det mer av det, förklarar Martin Järborg.

Soraya Lavasani och Martin Järborg är två av programledarna som ska leda nya förlängda "Nyhetsmorgon".

Programledarbyte

Den långa sändningstiden gör att TV4 tvingas till en slags programledarstafett, med ett par som sänder de första fyra timmarna och sedan lämnar över till två nya värdar mellan tio och tolv.

Rania Shemoun Olsson och Thomas Ritter förstärker programledargänget där bland annat Martin Järborg och Soraya Lavasani ingår sedan tidigare.

TT: Går ni och hoppas på en kris med regeringsbildningen nu så ni får mycket breaking news att rapportera om?

– Nu ska vi inte säga att vi önskar oss en regeringsbildningskris, men blir det en sådan har vi utrymme för det, säger Martin Järborg och skrattar.

ANNONS